Franklin ballen

Het werken met de Franklin ballen heeft niets te maken met de academische rijkunst of rechtrichten van het paard. Wel heeft het te maken met het rechtrichten van de ruiter! Want paarden hebben scheefheden, maar mensen net zo goed. Zo kan de een met links schrijven en de ander met rechts.

Hoe werkt dat dan? Franklin ballen heb je in allerlei vormen, groottes en hardheden. Deze zorgen voor een betere proprioceptie bij de ruiter. Proprioceptie is het vermogen van een organisme om zijn lichaam of lichaamsdeel waar te nemen. Kan je je zitbeenknobbels voelen bijvoorbeeld, of waarom voel je je linkerbeen beter dan je rechterbeen? Het is vaak niet zo dat een lichaam een bepaald lichaamsdeel niet meer kan voelen maar soms moet de verbinding met dat lichaamsdeel weer hersteld worden. Wanneer deze verbinding weer hersteld is en je als ruiter weer meer bewust bent van je eigen gevoel, heeft dit een positieve invloed op je houding en zit.

In september 2020 heb ik mijn certificering gehaald voor Franklin method equestrian-Franklin ball certified! Dit betekend dat ik les mag geven met de Franklin ballen. Dus wil je ook eens aan jezelf sleutelen en kijken wat deze ballen voor je kunnen betekenen, neem dan contact met me op!