Wat doe ik?

“Maar wat doe je dan precies?” is de vraag die ik regelmatig krijg. Ik train paarden aan de hand. Dit word ook wel rechtrichten-klassieke dressuur of academisch grondwerk genoemd. Ik leer ze alle dressuuroefeningen die je normaal tussen de witte hekjes ziet. Niet omdat ik een dressuurproef aan de hand wil lopen maar omdat deze oefeningen ooit bedoeld zijn om een paard sterker en soepeler te maken. Vroeger werden de paarden gebruikt in oorlogen en moesten ze snel, soepel en wendbaar zijn om het gevecht te winnen. Nu worden paarden niet meer gebruikt om te vechten maar worden de oefeningen die daar voor gebruikt werden nog steeds gereden in de dressuurring. Achter iedere dressuuroefening zit dus een JARENLANGE geschiedenis!

Verder is het trainen aan de hand een enorme aanvulling voor de opleiding van een jong paard, word het veel gebruikt om een paard te revalideren na blessure, of een nieuwe oefening aan te leren en is het ook gewoon een leuke afwisseling in de training van je paard.

Het zo gehete rechtrichten kan op verschillen de manieren en posities ten opzichte van je paard. Zo kun je werken vanuit:

  • de grondwerkpositie
  • handwerkpositie
  • longeren
  • rijden

In de volgende tabbladen worden al deze onderwerpen besproken. Deze manier van trainen is geen quick fix, maar een duurzame manier van trainen waarbij je je paard tot op hoge leeftijd gezond en fit houd. Mocht u na het lezen nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact met me op te nemen, ik leg het u graag uit! Hieronder mijn paard Puck als bewijs wat een gedegen training voor uw paard kan betekenen.

Tijdens het lesgeven kwam ik soms ook bij paarden die sommige oefeningen heel moeilijk vonden. Dan ga je je afvragen, kan het paard het niet of snapt hij het niet? Vandaar dat ik me nog meer ben gaan verdiepen in de biomechanica van het paard en ben gestart aan de opleiding tot paardensportmasseur.