Sportmassage

Sinds september 2022 ben ik gediplomeerd paardensportmasseur! Opgeleid bij Bartels Horse & Health Instituut van Gisella Bartels.

Paarden hebben net als mensen, heel veel spieren! Dus je kan je voorstellen dat wanneer een paard inspanning moet leveren wanneer jij hem traint of lekker door het bos rijd, dat een paard spierpijn kan krijgen. Paarden kunnen niet alleen spierpijn krijgen maar kunnen ook teveel of te weinig spieren ontwikkelen (spiertrofiek). Of spieren ontwikkelen met een te hoge of een te lage spierspanning (spiertonus). Sportmassage kan zowel curatief (wanneer er al een probleem is) als preventief (ter preventie van een probleem) worden toegepast. Door middel van massage kan de spiertonus worden genormaliseerd, waardoor een paard weer beter kan presteren. Maar massage heeft ook een ontspannend en pijn verlichtend effect.

Je paard word tijdens een consult beoordeeld op zijn sterke en zwakke punten qua bouw (inspectie), er word geluisterd naar de klachten of problemen die jij als eigenaar ervaart (anamnese). Verder word het paard gecontroleerd op zwelling, temperatuurverschillen en spierspanning (palpatie) en ook de bewegingen van het paard worden beoordeeld (bewegingsanalyse) al voor we beginnen aan de massage. Na de massage krijg je uiteraard nog tips en tricks mee om je paard zelf ook nog te kunnen ondersteunen. Mocht je meer willen weten, neem gerust contact met me op!