Proprioceptie

Proprioceptie is…. wattuh??

Proprioceptie is het vermogen van een organisme om zijn lichaam of lichaamsdelen waar te nemen.
Als ik je nu vraag of je je grote teen kan voelen, dan kan je dat vaak wel. Je voelt je teen de grond raken of je voelt je schoen om je teen zitten. Maar als ik je vervolgens vraag hoe nou je grote teen verbonden is met je hersenen die dus waarnemen waar je teen zit word het lastig. Ergens halverwege je lijf raak je de verbinding kwijt.
Nu hoef je gelukkig niet de hele dag te kunnen waarnemen waar je grote teen zit. Maar soms is het opnieuw bewustworden van die grote teen wel handig. Zeker als je probeert een betere gewichtsverdeling over je voeten te krijgen bijvoorbeeld.

Wanneer we dit nu doortrekken naar paarden zien we soms paarden die zich niet bewust zijn van het feit dat ze 4 benen hebben. Of we zien paarden die een voorkeursbeen hebben waarop ze leunen of op rust staan. Dit is vaak niet omdat ze niet kunnen leunen op het andere been (blessures uitgesloten) maar vaak omdat ze zich niet bewust zijn van dat andere been. Dit gevoel/deze verbinding kun je herstellen door bijvoorbeeld te werken met balans kussens of Franklin ballen.
Door paarden op een balans kussen te zetten moeten ze opzoek naar een nieuw evenwicht. Balans kussens of balance pads worden veel gebruikt in de fysiotherapie. Nu ben ik absoluut GEEN therapeut maar ik verbeter wel graag mijn paard in houding en balans en als ik daarvoor net iets anders moet doen als “normaal en gebruikelijk” so be it!

Wanneer ik mijn paard Puck alleen met de voorbenen op de pads zet zie je weinig beweging in het paard zelf. Maar toch is hij aan het zoeken naar evenwicht en dit vinden geeft vaak een mooie ontspanning. Ik laat mijn paard altijd los staan zodat hij zelf kan bepalen wanneer hij er genoeg van heeft. En hij kan dan zelf van de pads afstappen.

Wanneer ik Puck met zijn achterbenen op de pads laat staan, zie je de billen van links naar rechts wiebelen op zoek naar evenwicht. Dit vind Puck dus veel lastiger maar toch blijft hij geheel vrijwillig op de pads staan. (Filmpjes hiervan staan trouwens Facebook en Instagram).

Vaak zie je ze na het werk met de pads de benen beter optillen of gelijkmatiger wegzetten. Proprioceptie, het lichaamsbewust zijn kan zowel bij paarden als bij ruiters verbetert worden met bijvoorbeeld balans kussens of Franklin banden en ballen. Hierover later meer want in september hoop ik mijn Franklin ball instructeursdiploma te halen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s